مقالات

استارتر خمیر ترش و نان خمیر ترش

خمیر ترش

استارتر طبیعی خمیر ترش

مایه (استارتر) خمیر ترش (Sourdough Starter) ترکیبی است از آرد و آب که برای تولید خمیرترش و پخت نان استفاده می‌شود. فرآیند تخمیر فرصتی است برای میکروارگانیسم­‌های طبیعی (باکتری­ها و مخمرها) موجود در این ترکیب که فعالیت خود را از سر بگیرند و تکثیر ­شوند. مسئولیت ایجاد طعم و بافت ویژه نان خمیر ترش برعهده این میکروارگانیسم‌هاست. آنها با تغذیه از قندهای موجود در آرد، دی اکسید کربن و اسید لاکتیک تولید می‌کنند. دی اکسید کربن باعث پف کردن خمیر می­شود و اسید لاکتیک طعمی ترش، پیچیده و منحصر به فرد به نان می‌دهد.

اگرچه ظاهر ماجرا ساده به نظر می­رسد، اما تولید استارتر باکیفیت از حساسیت­‌های خاصی برخوردار است. ایجاد تنوع باکتریایی مناسب در فرآیند تولید مایه خمیر ترش به کیفیت مواد اولیه، دما، رطوبت، زمان و... بستگی دارد.

مزیت­های نان­ خمیر ترش

  1. نان خمیرترش ماندگاری بالایی دارد، زیرا:

حاوی باکتری­های اسید لاکتیک است. این اسیدها PH خمیر را پایین نگه می­دارند و به عنوان نگهدارنده طبیعی عمل می­کنند. در این محیط اسیدی کپک­‌ها و باکتری­های مضر فرصت چندانی برای رشد و تکثیر نمی­یابند.

  1. این دسته از نان­ها از رطوبت بالاتری برخوردارند. این رطوبت به حفظ تازگی و جلوگیری از خشکی نان کمک می­کند.
  2. غنی بودن از مواد مغذی: استارتری که با آرد قوی، چاودار یا آرد کامل تهیه شود از یک­سو تنوع باکتریایی بالاتری دارد و از دیگرسو، مقدار قابل توجهی فیبر، انواع ویتامین­ها و مواد معدنی را به بدن می­رساند.
  3. بهبود هضم: تخمیر طولانی نان سبب تجزیه ترکیبات پیچیده آرد و دسترسی بهتر بدن به مواد مغذی آن می­شود.
  4. طعم و عطر دلپذیر و بافت جذاب: این ویژگی‌­ها در نان­‌های خمیرترش ناشی از فعالیت باکتری­‌های اسید لاکتیک است.

استارتر خمیر ترش «دکتر رَز»

مجموعه دکتر رز برای نخستین‌­بار استارتر خمیر ترش منحصر به فردی تولید و عرضه کرده است که علاوه بر تمامی ویژگی­‌های خمیرترش‌­های عادی، از تنوع باکتریایی بیشتری برخوردار است. این تنوع بالاتر به دلیل افزودن مقدار دقیق و محاسبه‌­شده کفیر به خمیرترش در مرحله‌­ای معین از تولید ایجاد شده است. استارتر خمیرترش دکتر رز با تخمیری آهسته، کنترل‌­شده و در مدت زمانی طولانی آماده شده و در تهیه آن از آرد قوی، آرد چاودار و آرد گندم جوانه­زده با نسبت‌­های مشخص استفاده شده است. این استارتر جهت سهولت در ارسال به صورت خشک و پودری در اختیار شما قرار می­گیرد.

روش فعال کردن استارتر خمیر ترش

بسته‌­ای که به دست شما رسیده، حاوی 50 گرم پودر استارتر خمیر ترش است. شما با این استارتر می­توانید نان‌­های خوش‌­طعم، سالم و سرشار از مواد مغذی درست کنید و از فواید آن بهره­‌مند شوید.

برای شروع کار می­توانید نیمی از استارتر را فعال کنید. توجه داشته باشید که در همه مراحل باید مواد مورد استفاده با ترازوی دقیق اندازه‌­گیری شوند.

تجهیزات و مواد مورد نیاز

ترازوی آشپرخانه، بانکه یا ظرف شیشه‌­ای دردار، لیسک، آرد، آب تصفیه­‌شده یا آب جوشیده سرد­شده، قاشق چوبی.

برای فعال کردن استارتر مراحل زیر را با دقت انجام دهید:

پودر استارتر را داخل یک ظرف شیشه­‌ای دردار بریزید و کمی آب تصفیه‌­شده روی آن بریزید. مقدار آب باید درحدی باشه که روی پودر را بپوشاند. در ظرف را بگذارید اما آن را محکم نبندید. اجازه دهید تا دو ساعت در دمای محیط بماند. پس از گذشت دو ساعت محتویات ظرف را با قاشق چوبی هم بزنید و دو ساعت دیگر به آن استراحت بدهید.

سپس با نسبت 1:1:1 مواد را با هم ترکیب می­کنیم. به بیان دیگر، وزن استارتر شما مقدار مورد نیاز آب و آرد را تعیین می­کند. مثلاً اگر می­خواهید 50 گرم استارتر را فعال کنید، به 50 گرم آب و 50 گرم آرد نیاز دارید. پس از مخلوط کردن آب و آرد، استارتری که قبلا با آب مخلوط کرده بودید را به این ترکیب اضافه کنید.

در را به حالت شل روی ظرف بگذارید و آن را در دمای محیط (حدود 25 درجه) قرار دهید. پس از 12 تا 24 ساعت نشانه‌­های تخمیر آشکار می­‌شود؛ حجم استارتر افزایش پیدا می­‌کند و حباب­‌هایی در سطح و داخل آن ایجاد می­‌شود.

به این ترتیب، استارتر خمیرترش شما فعال شده و آماده استفاده برای پخت نان است. برای کسب نتیجه بهتر می­‌توانید مراحل گفته شده را با همان نسبت 1:1:1 یک تا دوبار دیگر تکرار کنید.

زمانی که به استارتر نیاز ندارید، آن را در یخچال نگهداری کنید و هر هفته آن را تغذیه کنید. اگر غذارسانی دیر انجام شود، آبی سیاه­رنگ روی استارتر جمع می‌­شود. این آب خبر از گرسنگی استارتر دارد و نشانه خرابی آن نیست. آب سیاه­رنگ را دور بریزید و استارتر خود را با آب و آرد (با همان نسبت گفته­‌شده) تغذیه کنید.

 

«در زمینه پخت نان خمیر ترش متأسفانه پاسخگوی شما نخواهیم بود. لطفاً به آموزش­های متنوع موجود در اینترنت و شبکه­‌های اجتماعی مراجعه نمایید.»

 

اطلاعات بیشتر و آشنایی با دیگر محصولات دکتر رَز در

وبسایت www.dr-raz.ir

و صفحه اینستاگرام به نشانی @dr_raz.ir

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *