مقالات

ساورکرات (کلم‌ترش تخمیری) زمرّد

ساورکرات (کلم‌ترش تخمیری) زمرّد

ساورکرات (کلم‌ترش تخمیری) زمرّد

ساورکرات (کلم‌ترش تخمیری) زمرّد نوعی ترشی تخمیری است که از کلم‌برگ، نمک تصفیه‌شده بدون ید، جلبک اسپیرولینا و ادویه‌های مختلف تهیه می‌شود.

ساورکرات زمرد، نخستین‌بار به ابتکار مجموعه‌ی دکتر رَز در ایران تولید و عرضه شده است.
در تولید ساورکرات‌ "دکتر رز" از سرکه یا افزودنی‌های غیرطبیعی استفاده نمی‌شود. ترشی ملایم آن به‌ دلیل تخمیر قندهای طبیعی کلم و تبدیل آنها به اسید لاکتیک به‌وسیله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ باکتری‌هاست. به این روش، تخمیر لاکتیکی گفته می‌شود که محصول نهایی آن سرشار از پروبیوتیک‌ها و آنزیم‌های مفید برای بدن است. بنابراین ساختار کلم‌ترش با ترشی کلم سنتی کاملاً تفاوت دارد.
استفاده از جلبک اسپیرولینا در ساورکرات زمرد بر فواید آن افزوده است. اسپیرولینا گونه‌ای جلبک آب شیرین است که به دلیل فواید ویژه‌اش به‌عنوان یک اَبَرغذا (Super Food)  شناخته می‌شود.
این جلبک به دلیل داشتن مقادیر فراوان پروتئین، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌تواند به‌تنهایی بسیاری از نیازهای بدن را تأمین کند.
در تهیه‌ی ساورکرات زمرد از هیچ نوع محصول حیوانی استفاده نشده و کاملاً وگان است.
ساورکرات کلمه‌‌ای آلمانی است که از دو بخش Sauer به‌معنای "ترش" و Kraut به معنای‌ "کلم" تشکیل شده است.

البته این چاشنی خوش‌طعم و پرفایده اختراع آلمانی‌ها نیست، بلکه چینی‌ها آن را حدود ۲۰۰۰ سال پیش ابداع کرده‌اند. قرن‌ها بعد آلمانی‌ها نام ساورکرات را برای این چاشنی برگزیدند.

چینی‌ها از گذشته‌های دور برای حفظ و نگهداری سبزیجات از روش تخمیر استفاده می‌کردند. در زمان ساخت دیوار چین، از ساورکرات و برنج به عنوان غذای اصلی کارگران استفاده می‌شد. آنها معتقد بودند که  ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوان موجود در ساورکرات از کارگران در برابر شرایط نامساعد محافظت می‌کند.
البته روش چینی‌ها در تهیه‌ی ساورکرات با روش‌های امروزی تفاوت داشت. آنها کلم را در شراب برنج نگهداری و مزه‌دار می‌کردند. بعدها تاتارها ساورکرات را با خود به اروپا بردند. اروپاییان به روش خود کلم‌ها را در نمک قرار دادند و طعم و خواصی تازه به آن بخشیدند.
باکتری‌های موجود در کلم‌ترش، تجزیه، هضم و جذب مواد غذایی را تسهیل می‌کنند.
کلم‌ترش با تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن، به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.
همچنین به دلیل داشتن ویتامین K نقشی مهم در جذب کلسیم و پیشگیری از پوکی استخوان دارد.
ساورکرات به سلامت قلب و عروق نیز کمک می‌کند. گروه ویتامین B و فولات از دیگر مواد مغذی موجود در ساورکرات است.
فیبر موجود در ساورکرات تأثیری مثبت بر سلامت روده‌ها، کاهش کلسترول، کنترل قند خون و کاهش وزن دارد.
از دیگرسو، پتاسیم موجود در این ماده‌ی غذایی در تنظیم ضربان قلب و فشار خون مؤثر است.
 ساورکرات همچنین می‌تواند بخشی از نیاز بدن به آهن و منیزیم را برآورده سازد.
آنتی‌اکسیدان‌های موجود در کلم‌ترش به ارتقاء سلامت چشم و کاهش خطر بیماری‌های چشمی کمک می‌کند.
همچنین مشخص شده است که مصرف ساورکرات از بروز برخی سرطان‌ها پیشگیری می‌کند. برمبنای تحقیقات، آب کلم‌ترش می‌تواند از رشد سلول‌های سرطان سینه جلوگیری کند.
کاهش التهاب و نفخ، رفع یبوست، کمک به درمان افسردگی و پیشگیری از آلزایمر از دیگر فواید مصرف ساورکرات است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *