مقالات

خداحافظی با سندرم روده تحریک پذیر(IBS) به کمک غذاهای تخمیری

ّIBS

IBS مخفف Irritable Bowel Syndrome

(به فارسی سندرم روده تحریک‌­پذیر) اختلال عملکردی دستگاه گوارش است. به این معنا که مشکلی در عملکرد طبیعی روده به وجود می­‌آید نه در ساختار آن. به همین جهت، معمولاً در بررسی­‌های بالینی نشانه ظاهری ندارد. اگرچه IBS سبب آسیب دائمی به روده نمی‌­شود، اما به شدت بر کیفیت زندگی فرد مبتلا اثرگذار است.

در این سندرم روده بزرگ حساس­‌تر شده و نحوه انقباض ماهیچه­‌های آن تغییر می­کند. این تغییر باعث بروز طیف وسیعی از علائم گوارشی آزاردهنده در فرد می­‌شود.

اگرچه این اختلال بیشتر روده بزرگ را تحت تأثیر قرار می‌­دهد، اما سایر قسمت‌های دستگاه گوارش نیز از اثرات آن در امان نیستند.

اگر علامت یبوست در این بیماری غالب باشد به آن IBS-C و اگر اسهال علامت غالب باشدIBS-D گفته می­‌شود.

 

 IBS و علائم آزاردهنده آن

ـ گرفتگی عضلات شکمی و احساس درد در این ناحیه

ـ تغییر در عادات روده‌ای (اسهال، یبوست یا ترکیبی از هر دو)

ـ نفخ

ـ سوزش معدع و رفلاکس

ـ حالت تهوع

ـ بی‌­اشتهایی

ـ کاهش وزن

ـ احساس تخلیه ناقص روده حتی پس از دفع

ـ خروج مخاط از روده

 

چرا به IBS مبتلا می‌شویم؟

علت دقیق این اختلال هنوز نامشخص است، اما عوامل زیر می­تواند در ایجاد آن نقش داشته باشد:

ـ اختلال در محور مغز – روده (Gut-Brain Axis): ارتباط تنگاتنگ و پیچیده میان مغز و روده تمامی ارگان­‌های بدن را تحت تأثیر قرار می­‌دهد. به همین جهت، گاهی از روده با عنوان «مغز دوم» یاد می‌­شود.

ـ التهاب و عفونت روده

ـ دیس­بیوز یا برهم خوردن تعادل میکروبی فلور روده

ـ ژنتیک

ـ ضعف سیستم ایمنی

ـ اختلالات هورمونی به­‌ویژه در خانم‌­ها

ـ مصرف طولانی‌­مدت داروهای آنتی‌­بیوتیک

ـ اختلالات روانی مثل افسردگی، اضطراب و استرس شدید

 

درمان IBS: راه­‌هایی برای بهبود کیفیت زندگی

هنوز درمانی قطعی برای سندرم روده تحریک­‌پذیر معرفی نشده است. داروهای موجود تنها به کنترل این بیماری کمک می­‌کنند. اما خبر خوب اینکه ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی می‌­تواند به کاهش علائم و حتی بهبود این بیماری منجر شود:

ـ تغییر در رژیم غذایی: شناسایی و حذف غذاهای محرک

ـ افزایش مصرف فیبر

ـ نوشیدن آب به مقدار کافی

ـ استفاده از منابع پروتئینی

ـ مدیریت استرس

ـ مصرف منظم پروبیوتیک­‌ها و غذاهای تخمیری

ـ رژیم FODMAP زیر نظر متخصص تغذیه

ـ ورزش و فعالیت جسمانی منظم و مناسب

ـ مصرف داروهای ضداسپاسم با تجویز پزشک

ـ خواب کافی و باکیفیت

 

غذاهای تخمیری، دوست مبتلایان به IBS

غذاهای تخمیری حاوی باکتری­‌هایی مفیدند که به­‌طور طبیعی طی فرایند تخمیر در محصول تولید و تکثیر می‌­شوند. همان­‌طور که پیش­تر اشاره شد، یکی از علل ابتلا به سندرم روده تحریک­‌پذیر، برهم خوردن تعادل باکتریایی روده است. بر این اساس، غذاهای تخمیری می­‌توانند با تنظیم و بهبود عملکرد باکتری­‌های روده موجب کاهش علائم دردناک و ناخوشایند این بیماری شوند.

کفیر، ساورکرات، کیمچی، کفیر آب، ماست پروبیوتیک، خیارشور تخمیری و نان خمیرترش بعضی از غذاهای تخمیری مناسب برای این بیماری است.

 

مکانیسم شگفت­‌آور غذاهای تخمیری در کنترل IBS

فرآورده­‌های تخمیری با این روش‌­ها به سبب کاهش نشانه­‌های سندرم روده تحریک­‌پذیر می­‌شوند. با:

ـ افزایش جمعیت و اصلاح عملکرد باکتری­‌های مفید روده

ـ مقابله با باکتری­‌های بیماری­زا و مضر

ـ بهبود هضم

ـ کاهش نفخ و گاز روده

ـ تقویت سیستم ایمنی

ـ کاهش التهاب

 

5 نکته ضروری در مصرف غذاهای تخمیری که باید بدانید

اگرچه مصرف غذاهای تخمیری برای اغلب افراد مبتلا به سندرم روده تحریک­‌پذیر مفید است، اما توجه به نکات زیر ضروری است:

ـ برای جلوگیری از عوارض جانبی غذاهای تخمیری را به صورت تدریجی به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

ـ به واکنش­‌های بدن خود توجه کنید. در صورت امکان از تغییرات ایجاد شده یادداشت­‌برداری کنید تا روند بهبود بیماری خود را بهتر زیر نظر داشته باشید.

ـ بدن افراد مختلف واکنش­‌های متفاوتی به غذاهای تخمیری دارد. با ایجاد تنوع در مصرف محصولات تخمیری، مناسب­­‌ترین محصول برای خود را بیابید.

ـ هر یک از غذاهای تخمیری حاوی گروهی از باکتری­‌های مفید است. مصرف انواع مختلف نوشیدنی‌­ها و سبزیجات تخمیری تنوع باکتریایی روده شما را بالا برده، روند بهبود را تسریع می‌ ­کند.

ـ ایجاد نفخ در روزهای نخست مصرف کاملاً طبیعی است. زمانی لازم است تا بدن شما با شرایط جدید سازگاری پیدا کند. بنابراین، در صورتی­که این نفخ حالتی غیر عادی ندارد، به مصرف محصولات ادامه دهید، اما در صورت بروز علایم شدید، مصرف آن را قطع کنید.

 

غذاهایی که IBS را شعله‌­ور می­کنند

ـ شکر و شیرین­‌کننده­‌های صنعتی

ـ غذاهای چرب و دیرهضم

ـ غذاهای فرآوری­‌شده و فوق فرآوری­‌شده مثل سوسیس و کالباس، غذاهای آماده و نیمه‌­آماده، کنسروها، تنقلات شیرین و شور، غلات صبحانه و ...

ـ کافئین

ـ الکل

ـ غذاهای تند و ادویه‌­دار

ـ نان‌­­های تهیه شده با آرد سفید و جوش شیرین

ـ غذاهایی که FODMAP بالایی دارند. به­‌طور خلاصه این غذاهای شامل کربوهیدرات­‌هایی هستند که به خوبی در روده کوچک هضم نمی‌­شوند و نفخ و گاز شدید ایجاد می­‌کنند. برخی از سبزیجات، حبوبات، غلات و محصولات لبنی در این دسته قرار دارند.

 

درکل غذاهای تخمیری می‌­توانند به بهبود علائم IBS کمک کنند. برای کسب نتیجه بهتر با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *