ساورکرات کلاسیک نوعی ترشی تخمیری است که از کلمبرگ، نمک بدون ید و ادویههای مختلف تهیه میشود.
ساورکرات کلمهای آلمانی است که از دو بخش Sauer بهمعنای "ترش" و Kraut به معنای "کلم" تشکیل شده است. البته این چاشنی خوشطعم و پرفایده اختراع آلمانیها نیست، بلکه چینیها آن را حدود ۲۰۰۰ سال پیش ابداع کردهاند.
آنها از گذشتههای دور برای حفظ و نگهداری سبزیجات از روش تخمیر استفاده میکردند. در زمان ساخت دیوار چین، از ساورکرات و برنج به عنوان غذای اصلی کارگران استفاده میشد.
این غذا به دلیل وجود ویتامینها و مواد معدنی فراوان از آنها در برابر شرایط نامساعد محافظت میکرد. روش چینیها در تهیهی ساورکرات با روشهای امروزی تفاوت داشت. آنها کلم را در شراب برنج نگهداری و مزهدار میکردند.
بعدها تاتارها ساورکرات را با خود به اروپا بردند. اروپائیان به روش خود کلمها را در نمک قرار دادند و طعم و خواصی تازه به آن بخشیدند. آلمانیها نام ساورکرات را برای این چاشنی برگزیدند.
ساورکرات کلاسیک به روش تخمیر لاکتیکی تهیه میشود و سرشار از پروبیوتیکها و آنزیمهای مفید برای بدن است. باکتریهای موجود در کلمترش، تجزیه، هضم و جذب مواد غذایی را تسهیل میکنند.
کلمترش با تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن، به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. همچنین به دلیل داشتن ویتامین k نقشی مهم در جذب کلسیم و پیشگیری از پوکی استخوان دارد. ساورکرات به سلامت قلب و عروق نیز کمک میکند.
گروه ویتامین B و فولات از دیگر مواد مغذی موجود در ساورکرات است. فیبر موجود در ساورکرات تاثیری مثبت بر سلامت رودهها، کاهش کلسترول، کنترل قند خون و کاهش وزن دارد. از دیگرسو، پتاسیم موجود در این مادهی غذایی در تنظیم ضربان قلب و فشار خون موثر است.
ساورکرات (کلم ترش) تخمیری ارغوان همچنین میتواند بخشی از نیاز بدن به آهن و منیزیم را برآورده سازد. آنتی اکسیدانهای موجود در کلمترش به ارتقاء سلامت چشم و کاهش خطر بیماریهای چشمی کمک میکند.
همچنین مشخص شده است که مصرف ساورکرات از بروز برخی سرطانها پیشگیری میکند. برمبنای تحقیقات، آب کلمترش میتواند از رشد سلولهای سرطان سینه جلوگیری میکند.
کاهش التهاب و نفخ، رفع یبوست، کمک به درمان افسردگی و پیشگیری از آلزایمر از دیگر فواید مصرف ساورکرات (کلم ترش) تخمیری ارغوان است. در تولید کلمترش "دکتر رز" از سرکه یا افزودنیهای غیرطبیعی استفاده نمیشود.
مزهی ترش ملایم آن به دلبل تخمیر قندهای طبیعی کلم و تبدیل آنها به اسید لاکتیک بهوسیله باکتریهاست. بنابراین ساختار کلمترش با ترشی کلم مرسوم کاملا تفاوت دارد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.