سؤال‌های متداول

تخمیر ‌چیست؟

تخمیر (Fermentation) فرایندی طبیعی است که در آن باکتری‌ها و مخمرها، ترکیبات آلی بزرگ مانند قند و کربوهیدرات موجود در مواد غذایی را تجزیه و به موادی ساده‌تر تبدیل می‌کنند.

در بین غذاهای تخمیری، نان، سرکه و ماست از همه مشهورترند.

تخمیر لاکتیکی چیست؟

تخمیر لاکتیکی (Lactofermentation) یکی از مهم‌ترین انواع تخمیر است که در صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. کیمچی، ساورکرات (کلم‌ترش)، زیتون و خیارشور تخمیری با همین روش تولید می‌شوند.

آیا تهیه‌ی غذا به روش تخمیر لاکتیکی پدیده‌ای جدید است؟

خیر. بشر قرن‌هاست از روش تخمیر لاکتیکی برای تولید و نگهداری مواد غذایی استفاده می‌کند. در این روش با فعالیت باکتری‌های لاکتوباسیل‌، ph محیط تخمیر کاهش می‌یابد. اسیدی شدن محیط مانع از رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌های مضر می‌شود. بنابراین تخمیر لاکتیکی روشی مناسب برای نگهداری از مواد غذایی به‌شمار می‌رود.

آیا غذای تخمیری برای انسان مفید است؟

بله البته! غذاهای تخمیری حاوی شمار فراوانی باکتری مفید (از جمله لاکتوباسیلوس‌ها) هستند که بر بهبود عملکرد ارگان‌های مختلف بدن اثرگذارند.

مصرف غذاهای تخمیری چه فوایدی دارد؟

هضم و جذب مواد غذایی، تقویت سیستم ایمنی، رفع نفخ و سوزش سر دل، بهبود عملکرد کبد، درمان و پیشگیری از بیماری‌های دستگاه گوارش مانند کولیت اولسراتیو، التهاب روده و سندرم روده‌ی تحریک پذیر، رفع یبوست و اسهال، درمان عفونت‌های دستگاه تناسلی و مجاری ادراری، تنظیمph خون، افزایش جذب کلسیم و پیشگیری از پوکی استخوان، تنظیم فشار خون، کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی، کاهش التهاب، درمان مشکلات پوستی، سم‌زدایی، افزایش مقاومت در برابر عوامل حساسیت‌زا، بهبود خلق‌وخو و کاهش اضطراب، پیشگیری از تشکیل تومورهای سرطانی.

پروبیوتیک چیست؟

پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌هایی هستند که به‌طور طبیعی در بخش‌هایی از بدن مانند دهان، معده، روده، ریه و واژن زندگی می‌کنند. این میکروارگانیسم‌ها که با نام "باکتری‌های مفید" نیز شناخته می‌شوند، از مواد غذایی موجود در دستگاه گوارش ما تغذیه می‌کنند و درعوض ریزمغذی‌ها، آنزیم‌ها و ویتامین‌هایی تولید می‌کنند که وجودشان برای ادامه‌ی حیات ما ضروری است. تغذیه‌ی نامناسب، مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک‌ و استرس ازجمله عواملی هستند که تعادل باکتری‌ها را به هم می‌زنند و زمینه‌ را برای فعالیت باکتری‌های مضر فراهم می‌آورند. مصرف غذاهای تخمیری می‌توانند در حل این مشکل یاری‌گر ما باشند.

آیا پروبیوتیک‌ها ‌می‌توانند خود را به روده‌ها برسانند؟

بله. برپایه‌ی تحقیقات علمی، پروبیوتیک‌های حاصل از مواد غذایی تخمیرشده می‌توانند از محیط اسیدی معده به سلامت عبور کنند و خود را به روده برسانند.

آیا مصرف سبزیجات تخمیری بی‌خطر است؟

تخمیرِ کنترل شده روشی اثبات‌شده برای مبارزه با میکروارگانیسم‌های مضر است. به‌همین دلیل هزاران سال است که از آن برای حفظ مواد غذایی استفاده می‌شود. با این حال، اگر شما به برخی مواد غذایی حساسیت دارید، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

غذاهای تخمیری برای چه افرادی منع مصرف دارد؟

افراد مبتلا به بیماری‌های خاص، کسانی که در حال انجام شیمی‌درمانی و پرتودرمانی هستند و کسانی که دچار نقص سیستم ایمنی‌اند بهتر است پیش از مصرف غذاهای تخمیری با پزشک خود مشورت کنند.

تفاوت ترشی و سبزیجات تخمیری در چیست؟

ترشی‌های سنتی از ترکیب یک مایع اسیدی مانند سرکه با سبزیجات و ادویه‌های مختلف به دست می‌آید.

اما در تولید سبزیجات تخمیری از سرکه و یا ماده‌ی اسیدی دیگر استفاده نمی‌‌شود. این فرایند مستلزم ایجاد محیطی مناسب برای رشد باکتری‌های مفید است. ترشی ملایمی که در سبزیجات تخمیری حس می‌‌شود، ناشی از تخمیر لاکتیکی و حضور باکتری‌های اسید لاکتیک در آن است.

 آیا در تولید سبزیجات تخمیری دکتر رز از سرکه یا مواد اسیدی استفاده می‌‌شود؟

خیر. در تهیه و تولید سبزیجات تخمیری دکتر رز از هیچ‌نوع ماده‌ی اسیدی استفاده نمی‌شود. مزه‌ی ترش این سبزیجات ناشی از تخمیر لاکتیکی است.

آیا در تولید سبزیجات تخمیری دکتر رز از مواد نگهدارنده استفاده می‌شود؟

خیر. از آنجا که در تولید محصولات تخمیری دکتر رز از هیچ نوع ماده‌ی نگهدارنده‌ای استفاده نمی‌شود، لازم است این محصولات حتما در یخچال نگهداری شوند.

آیا محصولات تخمیری دکتر رز در آزمایشگاه معتبر ارزیابی شده‌اند؟

بله. محصولات تخمیری دکتر رز برای بررسی و شمارش تعداد باکتری‌های مفید در آزمایشگاهی معتبر مورد آزمایش شده‌اند. نتیجه‌‌ی آزمایش‌ها را در لینک زیر قابل مشاهده است.

مصرف غذاهای تخمیری تا چه مقدار در روز مجاز است؟

در اولین دوره‌ی مصرف بهتر است از مقدار کم شروع کنید تا بدنتان به این غذاها عادت کند. بعد از چند روز می‌توانید مقدار مصرف را افزایش دهید.

این محصولات را با شکم خالی استفاده نکنید.

شیوه‌ی نگهداری محصولات تخمیری چگونه است؟

مواد غذایی تخمیر شده را در یخچال نگهداری کنید.

در هوای گرم تخمیر ادامه می‌یابد و به طعم و بافت محصول آسیب می‌رسد.

محصولات تخمیری پروبیوتیک دکتر رز فاقد سرکه و مواد نگهدارنده‌اند. بنابراین برای حفظ طعم و خواص، آنها را در یخچال نگهداری کنید.